Strona Główna


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Aventoy
2013-02-04, 23:13
Kulinarne smakołyki.
Autor Wiadomość
dorcia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 29 Wrz 2012
Posty: 679
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2013-03-02, 21:31   

Sałatka z brokułów ;ok

1 brokuł
1/2 kg makaronu
5 łyżek obranego słonecznika
2 cebule
2 łyżki oleju
magi do smaku

Brokuł gotujemy potem odstawić do wystudzenia, makaron np. muszelki lub świderki lub inny ale grubszy nie nitki ;haha gotujemy
na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (zeszklić) dodajemy słonecznik i razem na małym ogniu dusimy
Brokuł kroimy w małe kawałki dodajemy makaron i cebulę ze słonecznikiem wszystko doprawiamy do smaku sól pieprz i magi Smacznego !!!
_________________
wczoraj jest historią. jutro jest tajemnicą. dziś jest darem...
 
   Podziel się na:     
Asia
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-20, 20:13   

Ciasto drożdżowe ze śliwkami "topielec"

Składniki

niecała kostka drożdży (ok. 75 g )
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 kostka margaryny
niecała szklanka cukru
torebka cukru waniliowego
śliwki węgierki ok. kilograma
kruszonka: 2 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki

Przygotowanie
Mąkę, jajka, drożdże, cukier waniliowy i margarynę, zagnieść na gładkie ciasto (ja margarynę starłam na tarce, by szybciej wyrobić ciasto), jak bardzo się lepi do rąk to podsypać mąką.
Wyrobione ciasto włożyć do miski z zimną wodą na 10-15 minut (im woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto)
Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z wody, dodajemy cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki lekko je dociskając.
Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy cukier i mąkę, dobrze mieszamy, i posypujemy nią śliwki.
Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach I SMACZNEGO.
 
   Podziel się na:     
yoleck 
Partners
Prezenter


Pomogła: 4 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 15 Sie 2012
Posty: 1122
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2015-06-28, 14:23   


Czyli po prostu placek ziemniaczany z gulaszem. Gulasz możesz podać też z kopytkami, a placki ziemniaczane - z kwaśną śmietaną. Lub z cukrem
Składniki:
Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
20 dag pieczarek
2 czerwone papryki
2 duże cebule
ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
kilka łyżek oleju do smażenia
pieprz
sól

Placki ziemniaczane:
1 i 1/5 kg dużych ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia


Do podania:
śmietana gęsta 12%

Krok 1

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.

Krok 2

Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.

Krok 6

Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.
_________________
Witaj na naszym forum Gość
 
 
   Podziel się na:     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  




wxv.pl - załóż forum dyskusyjne za darmo




PortalRadiowy.pl - Portal o Radich PortalRadiowy.pl - Portal o Radich PortalRadiowy.pl - Portal o Radich
Pozdrowienia gg

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | - SITEMAP - mangi